• Sanne Noens

Magere of volle melkproducten?

Wat is nu beter? Magere of volle yoghurt? Of magere of volle melk? Deze vraag wordt vaak gesteld. Het antwoord? Beiden kunnen een goede keuze zijn, maar het hangt volledig af van wat jij nodig hebt en hoe jouw voedingspatroon eruit ziet.


Mager of vol


Of iets mager of vol wordt genoemd hangt af van het vetgehalte. We onderscheiden hierbij twee soorten vetten: de onverzadigde en verzadigde vetzuren.

 • Onverzadigde vetzuren zijn Oké.

Dit zijn vetzuren die onze slechte cholesterol doen dalen, en ze beschermen ons tegen hart- en vaatziekten. Je vindt ze in plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie, …), vette vis, walnoten, avocado, …


 • Verzadigde vetzuren zijn Verkeerd.

Deze vetzuren verhogen net onze kans op hart- en vaatziekten, en kan je maar beter vermijden. Deze vetten vind je in boter, palm- en kokosolie, vette vleessoorten, kaas, gebak en koekjes, …


Binnen een gezonde voeding kies je best voor producten met zo veel mogelijk onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten. Je kan dit zien op het etiket. Daar vind je de hoeveelheid vetten terug per 100g, maar ook de hoeveelheid 'vetten, waarvan verzadigd'.


Magere vs. volle yoghurt


 • Magere melkproducten bevatten minder vet, en vooral minder verzadigd vet. Aangezien magere melkproducten minder verzadigde vetten bevatten zijn ze dus gezonder. Ze bevatten ook minder kilocalorieën dus als je op je gewicht wil letten is dit een betere keuze.

 • Volle melkproducten bevatten meer vetten, en dan vooral meer verzadigde vetten in vergelijking met magere melkproducten. Daarom zijn volle melkproducten minder gezond dan magere melkproducten want die verzadigde vetten willen we vermijden.


Waarom toch voor volle yoghurt kiezen?


 • Stel dat je om 8u00 ontbijt, om 10u00 eet je een mager yoghurtje en om 12u00 je middagmaal.

Klinkt ideaal! Dit is helemaal goed.


 • Stel dat je om 8u00 ontbijt, om 10u00 eet je een mager yoghurtje. Om 10u15 heb je terug honger want dat mager yoghurtje vulde niet voldoende. Je duikt om 10u20 de koekjeskast in en eet 2 chocoladekoeken. Om 12u00 eet je je middagmaal.

Dat klinkt al iets minder ideaal. In deze situatie kan volle yoghurt een oplossing zijn. Want meer vetten zorgen ook voor een langer vol gevoel. Als jij om 10u00 een potje volle yoghurt eet, en je hebt hiermee genoeg tot het middagmaal, dan kan dat perfect. Dan is het beter om voor volle yoghurt te kiezen. Zo vermijd je dat je na een mager yoghurtje nog met honger zit en gaat snoepen tussendoor.

Andere gezonde opties:


 • Combineer je magere yoghurt met iets extra. Denk aan een stuk fruit, een handje noten, een pitten- en zadenmengeling, ...

 • Kies voor een skyr of andere yoghurt of platte kaas met veel eiwitten.

Op die manier kan je ook zorgen voor een langer verzadigingsgevoel en vermijd je dat je de snoepautomaten gaat plunderen.Of je nu kiest voor magere of volle melkproducten: vergeet niet dat melkproducten je eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12 leveren.Probeer dus elke dag een melkproduct te nemen (of een calcium verrijkt sojaproduct). En graag eentje zonder toegevoegde suikers! Maar dat is voor een andere blog ;)


Groetjes,

Sanne

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 • LinkedIn - White Circle
 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle

©2019 door Diëtiste Sanne Noens. Gemaakt met Wix.com

Diëtiste Sanne Noens

Guido Gezellelaan 38, 9120 Beveren