• Sanne Noens

Vermageringsoperaties: wat en hoe?

Een vermageringsoperatie is een hulpmiddel om (morbide) obesitas te behandelen. Alsook de complicaties die obesitas met zich meebrengt terug te dringen, denk aan diabetes type 2, gewrichtsklachten, slaapapneu, … Zo’n vermageringsoperatie wordt ook wel obesitaschirurgie of bariatrische chirurgie genoemd.


Je kan vermageringsoperaties indelen in drie categorieën:

  1. Restrictieve ingrepen: dit zijn ingrepen die ervoor zorgen dat je minder kan eten. Je voelt je sneller verzadigd.

  2. Malabsorptieve ingrepen: dit zijn ingrepen die ervoor zorgen dat de voeding die je neemt, minder goed wordt verteerd. Hierdoor worden minder voedingsstoffen opgenomen, en die worden via de stoelgang uitgescheiden.

  3. Ingrepen die zowel restrictief als malabsorptief werken: deze ingrepen combineren beiden: je kan minder eten, en wat je eet wordt minder goed opgenomen.

Er zijn verschillende vermageringsoperaties mogelijk. Welke het beste bij jou past, overleg je met de chirurg. Ik zet de meest uitgevoerde operaties alvast op een rijtje:


  • Sleeve gastrectomie

Bij een sleeve wordt in de lengte een groot deel van de maag verwijderd. Zo ontstaat een soort lange maagbuis met een inhoud van ongeveer 100 tot 150ml. De oorspronkelijke uitgang van de maag naar de dunne darm blijft behouden. Ook het spijsverteringsstelsel blijft intact. Dit is een restrictieve ingreep die ervoor zorgt dat je minder kan eten, en je sneller verzadigd bent.


  • Gastric bypass

Bij een gastric bypass (Roux-en-Y gastric bypass) wordt de maag verkleind tot een klein maagzakje (pouch) van ongeveer 2 eetlepels groot. Daarna wordt de dunne darm doorgesneden ongeveer 50cm na de maag. Het onderste deel van de dunne darm wordt verbonden met de kleine maag. Het bovenste deel van de dunne darm wordt 100cm verder terug verbonden met de rest van de darm. Zo komen de verteringssappen pas later bij de voeding terecht. Deze ingreep zorgt ervoor dat je niet alleen minder kan eten (restrictief), maar dat er ook minder voedingsstoffen worden opgenomen (malabsorptief).


  • Mini gastric bypass

De mini gastric bypass wordt ook wel de Omega gastric bypass genoemd. Ook hierbij wordt eerst een klein maagzakje gevormd. In tegenstelling tot bij een Roux-en-Y gastric bypass wordt de dunne darm niet doorgesneden bij deze ingreep. De dunne darm wordt op ongeveer 150-200cm van het begin van de dunne darm met de kleine maag verbonden. Ook deze ingreep zorgt voor zowel een verminderde voedingsinname (restrictie) als een verminderde opname van voedingsstoffen (malabsorptie).


  • “Banded” gastric bypass

Soms komen patiënten na verloop van tijd toch terug in gewicht bij na een vermageringsoperatie. Vaak komt dit doordat de kleine maag gaat uitzetten, bijvoorbeeld door steeds te veel te eten, te snoepen, … Daarom wordt er soms bij een gastric bypass of mini gastric bypass een extra ring (i.e. een Minimizer ring) rond de maag gebracht. Die gaat mogelijke uitzetting van de maag tegen, en zorgt er ook voor dat je minder kan eten. Zo heb je minder kans op gewichtstoename op lange termijn.


Elke operatie die hierboven staat beschreven wordt laparoscopisch uitgevoerd (kijkbuisoperatie). Dat wil zeggen dat er kleine gaatjes in je buik worden gemaakt waarlangs er wordt geopereerd. Zo blijven de littekens na de operatie minimaal.


Elke operatie brengt andere risico's en mogelijke complicaties met zich mee. Je chirurg zal je hier steeds uitgebreid over inlichten.


Heb je nog vragen over deze operaties? Laat een berichtje achter hieronder!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

©2019 door Diëtiste Sanne Noens. Gemaakt met Wix.com

Diëtiste Sanne Noens

Guido Gezellelaan 38, 9120 Beveren